Копенхаген

КОПЕНХАГЕН – ДОМЪТ НА МАЛКАТА РУСАЛКА

Копенхаген е една от най-красивите европейски столици, в която можете да се насладите на живописна архитектура, висок жизнен стандарт и безброй културни забележителности.

КопенхагенПрез 2008 г. Копенхаген е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен. Това е родината на конструкторите „Лего“, на един от най-вълнуващите увеселителни паркове – Тиволи и на най-дългата пешеходна улица в света. Макар величествените барокови сгради да напомнят, че Копенхаген  е столица на най-старата европейска монархия – Дания, те „съжителстват“ в абсолютен синхрон с модернистичните архитектурни хрумвания, разноцветните постройки и изящно поддържаните паркове в града. Копенхаген е главният икономически и културен център на страната, в чийто просперитет са вложени значителни финансови средства и в който на почит са водата, зеленината и културата. Пристанището се смята за едно от най-чистите в света, а на брега му се намира и символът на града – статуята на Малката русалка. Издигната през 1913 г. 1,65-метровата скулптура, създадена в памет на майстора на приказките Ханс Кристиян Андерсен, е приседнала върху скала в единия край на пристанището. И всеки, който посети Копенхаген не е видял нищо, ако не се е снимал с тази приказна героиня. Все едно „да отидеш в Рим и да не видиш Папата”.

Разположение

Копенхаген е разположен на източния бряг на остров Зийланд, от части върху остров Амагер и върху множество естествени и изкуствени островчета между двата. На изток гледа към Орезунд – воден канал, който разделя Дания от Швеция и която свързва Северно с Балтийско море. От шведската страна на канала, точно срещу Копенхаген са градовете Малмю и Ландскрона.

Копенхаген се състои от няколко общини. Най-голямата от тях, в чийто състав влизат 10 района, носи името на града – Копенхаген. След нея по големина е община Фредериксберг, която е съставна част от първата, а двете заедно влизат в състава на по-големия Главен регион на Дания. Преди години Фредериксберг, Копенхаген и Гентофте са съставлявали целия град, но тази дефиниция вече е остаряла и днес датската столица се състои от общините Копенхаген, Драгор, Фредериксберг и Тернби.Копенхаген

Към територията на Копенхаген спада и самоуправляващата се община или още „държава в държавата” Християния, която се намира в район Христиансхавън на града. Освен че има само два входа, тя има собствени закони, на главната й улица се продават леки наркотици, а фотографирането е забранено.

История

Копенхаген е минал дълъг период на развитие. От рибарско селище с името Havn (“пристанище”) по времето на викингите, постепенно градът се е превърнал в една от най-бляскавите и очарователни европейски столици, която днес говори за миналото си чрез съхранените културни забележителности. Първите сведения за Копенхаген са от 1043 г., когато бил вече малък град с обширни земи, църква и пазар. Значимостта му нараства, когато през XII в. датският архиепископ Абсалон става негов управник. През 1167 г. той укрепва града и формално това се смята за годината на основаване на Копенхаген. Пристанището подсилило развитието му и така го превръща във важен търговски център. Така възниква и името – то е комбинация от датските думи за „търговци” и „пристанище”.

Копенхаген бил многократно атакувани от Лигата на Ханса (съюз от търговски градове, опитващ се да установи монопол в Северна Европа), докато германците не се намесват и така през 1254 г. Копенхаген получава статут на град под управата на епископ Якоб Ерландсен. През 1433 г. е обявен за столица и е построена кралска резиденция. И макар през 1658 – 1659 г. да устоява на сериозната атака на Швеция, през 1801 г. и 1807 г. англичаните бомбардират и разрушават Копенхаген, тъй като искат да осуетят плановете на датския флот да се присъедини към Наполеон. През 1850 г. градът започнал да се възражда. През втората световна война той бил окупиран от Германия, но след това започнал стремително да се разраства, а през ’70-те години се изгражда т.нар „петопръстна” влакова мрежа, заобикаляща града и предградията му.

През лятото на 2000 г. между Копенхаген и Малмю се изгражда мост – тунел, който може да се преминава по шосе или с влак. В резултат датската столица се превръща в обширна столична област, която сближава още повече двете нации – шведи и датчани.

Забележителности

За да разгледате всички музеи, паркове и красиви културни сгради в Копенхаген, със сигурност ще ви е нужно повече време от предвиденото. Всеки един от тях е уникален сам по себе си и така ще ви очарова, че няма да усещате как лети времето докато разглеждате чудесат, които ви предлага.

Един от най-внушителните в Копенхаген е Музеят на изкуствата Ню Карслберг (Ny Carlsberg Glyptotek). Биреният магнат Карл Якобсен го основава през XIX в. и събира там изумителна колекция от древни скулптури от Египет, Рим и Гърция. Освен това можете да видите произведения на датски творци от Златната ера, както и шедьоври на френските художници Моне и Мане. За тези, които биха искали да си починат след дългата обиколка на залите, кафенето на музея предлага спокойна и уютна атмосфера и домашно приготвени торти.

Съвсем близо до този културен обект се намира площад Амалиенборг, където се издигат едноименният дворец, сградата на операта,разположена на футуристичния остров Холмен и църквата „Фредерикс”, известна още като Мраморната църква. Дворецът Амалиенсборг всъщност е зимната резиденция на датското кралско семейство (кралица Маргрете II). Той се състои от 4 еднакви класически дворцови фасади с елементи в стил „рококо”. Първоначално той бил построен за 4 знатни фамилии, но кралското семейство се нанася в него през 1794 г., след като дворецът Кристиансборг изгаря. За посетители са отворени само 2 от крилата – дворецът на Кристиан VII и дворецът на Кристиан VIII.

Зад двореца Амалиенсборг се издига Мраморната църква, чиито купол се извисява над иначе внушителната сграда на кралските покои и създава усещането, че е част от тях. И това не е случайно – това е най-големият църковен купол в Скандинавия. Той се крепи от 12 колони и заедно с цялата сграда били проектирани през 1740 г. от архитекта Николай Ейгтвед. Строежът на църквата започва 9 години по-късно по инициатива на крал Фредерик V, но поради орязване на бюджета и смъртта на Ейгтвед (1754 г) първоначалните планове били пренебрегнати. Тя остава незавършена в продължение на 150 г. и едва през 1894г. започнала реално да функционира.

В Копенхаген има още два невероятно красиви кралски двореца. Единият от тях е дворецът Розенборг, чиято Кралска градина ще ви омагьоса още щом пристъпите през портата. И макар сградата да е претърпяла няколко реконструкции, тя все още пази онази величественост, която е имала при построяването си през XVII в. Изграден от червени тухли, заобиколен от зеленина, приютяващ най-стария парк, дворецът Розенберг подслонява кралските скъпоценни камъни, в това число и короната на своя създател крал Кристиан IV. И макар за посетители да са отворени само няколко зали, обширните му градини ще ви накарат да забравите разочарованието, че нямате достъп и до останалите.

Кристианборг е другият кралски дворец – или поне това, което е останало от него след опожаряването му. Днес в реновираната сграда се помещава датският парламент. На няколко крачки от там се издига сградата на Кралската датска библиотека, известна още с наименованието Черния диамант.

Друго място, което не бива да пропускате е Датския национален музей.Там можете да видите експонати от Ледниковата епоха до наши дни и напълно запазения дъбов ковчег, който е на 3500 години и който е бил намерен в датските блата. Той е пълен с дрехи, бижута, гребен и русите коси на момиче от Бронзовата ера.

Музеят „Ордрупсгаард” ще грабне вниманието ви заради една от най-добрите френски колекции в Северна Европа, представяща творбите на едни от най-забележителните творци от XIX и началото на XX в. – Реноар, Ван Гог, Дега. Идеята за музея хрумва на Вилхелм Хансен, когато през 1892 г. той купува първата си картина. И така тук започват да се събират шедьоврите от периода на реализма и натурализма, импресионизма и символизма.

В Копенхаген изобилието от музеи е голямо. Можете да посетите още Музея на модерното изкуство „Аркен”, Кралския военноморскиq музей и Музея на Торвалдсен. Ако пък искате да се наситите на друг вид културни обекти, не пропускайте Кръглата кула. Това е обсерватория, в която цар Петър се изкачил с колесницата си.

Към забележителностите на Копенхаген спадат и плетеницата от улици и канали, които се вият през града и ще ви позволят да стигнете от единия до другия му край, без дори да се усетите. Датчаните се грижат с прецизност за своята столица и правят всичко възможно и техните гости да усетят любовта, с която се създава всичко.

Забавления

Най-големият атракцион на Копенхаген е увеселителният парк „Тиволи”, който датира още от XIX в. Той работи от април до септември и около Коледа и предлага незабравими и вълнуващи моменти на цялото семeйство. Заведенията приласкават уморените родители да поседнат на чаша вино, докато децата им се спускат с влакчето на ужасите, което спокойно би могло да се сравни с произведение на Стивън Кинг.

По което и време да решите да се разходите и да похапнете, винаги ще намерите отворени ресторанти, които предлагат такива ястия, каквито дори не сте и подозирали, че съществуват. Все пак датчаните са в челните позиции по кулинарно майсторство. А след това, за да се разтъпчете след обилния обяд или вечеря, можете да се разходите по най-дългата пешеходна зона в Европа „Стрьогет”. Но в никакъв случай не пропускайте пристанището. Как ви се струва разходка с лодка на лунна светлина по каналите около стария град? Тя започва от туристическото пристанище „Нюхавн”, направено от крал Кристиан V, за да направи излаз към морето. Покрай крaйбрежната улица се издигат разноцветни старинни сгради, а в многобройните заведения денонощно кипи забава.